Fizika - tudosok egymás ellen

A történelmet áttekintve azt látjuk, hogy számos elmélet felállítása során a tudósokat mindig is megosztották az elméletek. Ez kell is a fejlődéshez, hiszen sok esetben rávilágítottak egyik-másik elmélet hibájára. Nem egyszer megbélyegezve a tudóst. Az sem ritka, hogy papok voltak a tudósok, és azokat az elméleteket fogadták el, amelyek a szentíráshoz hozzákapcsolhatóak. Így a tudomány művelői között voltak eretnekek.

Napjainkban, amikor a technika számos lehetőséget kínál a kísérletekre, és bizonyításra, még mindig meg van a "vita". A fizika két nagy ága között két nagy elmélet szerint figyelik a világ mindenséget: az általános relativitás elmélet, és a kvantum fizika. Mindkettő a 20. század felfedezése. Az első a látható mindenséggel foglalkozik a kilométeres mérettől a "borzasztó" nagyig, azaz az univerzum határáig. A másik a nagyon kicsikkel foglalkozik, a részecskékkel. Az az érdekes, hogy a két elmélet nem fér össze! Mindkettő nem lehet egyidőben helyes. A legfőbb feladata a fizikának, ezt a két területet összekapcsolni.

Mivel a relativitás elmélet a szabályszerűségre épül. (Einstein - Isten nem kockázik) A kvantum fizika pedig a határozatlanságra épül (véletlenszerűség) Azt gondolom, ha valaki nem mélyült el a témában, azok számára is érdekes lehet, hogyan tud a fejlett technika mellett, a tudomány ilyen problémák előtt állni a mai napig. Saját véleményem. A fizika csak az anyagot és tulajdonságait vizsgálja, illetve a tér, idő, energia összefüggéseit. Ám semmilyen más összetevőt nem von be az elméleteibe.

Ha ismeritek Stephen W. Hawkingot, aki jelenleg az egyik vezető tekintély a témában, akkor talán tudjátok, hogy nem zárja ki az univerzum keletkezésének Isteni eredetét! És itt-ott a "legszárazabb" elméleti fejtegetések, és egyenletek között is felbukkan Isten. Nagyon érdekes, és logikus is egyben. Ahogy a cikk elején utaltam rá, a tudományokat papok is művelték, pontosabban: volt idő, amikor a tudomány csak nekik volt elérhető (néha vissza is éltek vele). Tehát logikus lehet, hogy a vallás és tudomány talán ugyanannak a témakörnek két része, amelyben mindkettő azonos szerepet kap.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kapcsolat a ket elmelet kozt.

http://prohardver.hu/tema/vilagegyetem_osrobbanas_ter-ido_akit_erdekel_ide/friss.html

Névtelen írta...

Már ne haragudj, köszönőviszonyban sincs a blogod a tudományos módozattal. Tele van saját szubjektumból eredető csúsztatásokkal.

Személy szerint engem zavar és igen erős megtévesztés a blogoldal címe.

Tessék kicsit többet tanulni erről a természettudományos módozatról, akkor talán ilyen hiedelemvilágok nem kerülnek "tudomány" címkével ki erre az oldalra.

A helyesírás szabályaiból sem ártana egy kis tréning.

Nem elgépelésekről van szó. Lásd "belűl" és "valyon", etc. Irritálóak.

Az ilyen gondolatfűzések pláne tipikusak:

"Napjainkban, amikor a technika számos lehetőséget kínál a kísérletekre, és bizonyításra, még mindig meg van a "vita". A fizika két nagy ága között két nagy elmélet szerint figyelik a világ mindenséget: az általános relativitás elmélet, és a kvantum fizika. Mindkettő a 20. század felfedezése. Az első a látható mindenséggel foglalkozik a kilométeres mérettől a "borzasztó" nagyig, azaz az univerzum határáig. A másik a nagyon kicsikkel foglalkozik, a részecskékkel."

Írod ezt te. Azon túl hogy tárgyi tudás nincs emögött (mint a "kilométeres" és egyéb épületes dolgok), logikailag is paradox.

Csak egy kérdésre válaszolj magadban a tőled idézettek fényében:

Mi foglalkozik akkor a nagyon kicsi részecskék és a kilométeres nagyság közötti méretekkel rendelkező objektumok, jelenségek szabályszerűségével? Pl. mondjuk egy ember nagyságú tárggyal?

Szóval ha már az idődet vesztegeted természettudományokra, akkor az alapelveket el kellene sajátítani.

Mit és miért tekintünk tudománynak, melyek a megismerésének módozatai, milyen módszerei vannak, milyen elvei. Etc.

Ezek után lehet ezeknek a "humán" területtel szembeni sokszorta egzaktabb területeknek nekivágni.

Ugyanis pl. a fizika nem nihilista filozófia, ahol bármilyen vélemény belefér a leírtakba, pláne nem posztmodern filozófia, ahol idegenszavak tömkelegével beszélgetnek - egyébként értelmetlen jelentéssel - bármiről.

A természettudományok alapvető ismérve a többivel szemben többek között az egzaktsága.

Nincs olyan hogy 1+1=2 egyik vélemény szerint, míg a másik szerint 1+1=3, de azért a végén európai embernek megfelelő módon kössünk kompromisszumot hogy 1+1=2.5 .

Mindezek fényében kellene ennyire nehéz témákról gondolatot megosztani. Lehet hogy most rosszul esik a kritika, de ha tényleg érdekel a témakör, akkor sajnos ez a minimum amivel kezdetben szembe kell nézned. Tőlem csak kritikusabbak lesznek, akik között sokan levegőnek se fognak nézni.

üdv.: similarthings

Névtelen írta...

Köszi az észrevételeket.

A célom az, hogy az emberek elgondolkodjanak, és ne csak elfogadjanak tényeket. Miután a korábbi csillagászati megfigyelések is félrevezették a tudományt, azt gondolom ez nem csúsztatás.


1997-ig azt gondolták a világegyetem zsugorodik, nos ez mára már nem állja meg a helyét.

Az Einstein által bevezetett kozmikus állandó, ami a sötét anyag jelenlétére utal, pedig a mai napig tényleges "vita" tárgya.

Az általam leírt kilométeres mérettől a borzasztó nagyig, pedig azt jelenti, hogy a fizika (csillagászati ága) a megfigyeléseknél ezekre összpontosít. Az alap axióma a gravitáció, amely a nagy méreteknél jól mérhető.

Végezetül, az oldal nem a tudományok ellen van, hanem kérdéseket tesz fel, amelyek egy-két helyen a tudományos tényeket szeretné megvilágítani más nézőpontból.

Dávid írta...

Nem tudom, vezeted-e még ezt a blogot. Nem tartom butaságnak azt, amivel szabadidődben foglalkozol. Szeretném felvenni veled a kapcsolatot, mert vagyunk még páran, akik nem teljesen úgy látják a tudományt, ahogy "kéne".