Megismerhetetlen - para-

A megismerhetetlen adatokról, számos kultúra, vallás és tudomány is merít. Ám ez csak annyit jelent, hogy a jelenlegi kutatási területek felett van, azaz még nincsenek rendszerezve. Az a fura, hogy az elsős diáknak minden tudomány paratudomány. Remélem érted miért? Még nem fedezte fel, nem reális neki.

A paratudományoknak van egy olyan segítsége, hogy elmondhatja, hogy "még nem fedeztük fel", de tudunk a létezéséről. "Még nem mértük fel teljesen" stb. Az atomtudományok ilyenek, az atombomba olyan mintha, az internetről először hallasz, és másnap már a HTML szerkesztés, mint a fő tevékenységed hirdetnéd, mondván, hogy mindent tudsz róla. Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de aki atombombát készít, az azt gondolja ő szaktekintély a területen. Az igazság az, hogy ezek az emberek kevésbé tudják felfogni az élet zegzugos részeit, mint az átlag ember. Az átlag ember nem ölne meg mindenkit, ennél jobban félne a haláltól.

Nos, a Paratudományok egy másik lehetőségeket is magukban hordoznak, nevezetesen a "köztes tudományok" lehetőségeit. Ugyanis - a példa kedvéért - ahol a fizika és a kémia találkozik, ott van a "fizikai kémia" területe. Ilyen a Biokémia is. Rengeteg tudományág jöhet így létre! És létre is jön. Ezen felül vannak bonyolultabb ágak, olyanok, amelyek két, látszólag teljesen különböző terület határain húzódnak. (antropológia-embertan), és vannak, amelyek sok területet átfognak. vallástudomány. Az a furcsa ezekben a besorolásokban, hogy egyre több, és bonyolultabb rendszert hoznak létre. Azaz a közös nevezőtől egyre távolabb, és távolabb kerülnek. Pedig alapvetően a közös nevező felé kell haladniuk.

A tudományok alapvetően olyan képleteket, rendszereket keresnek, amelyek mindenre magyarázatot adnak. Ezen dolgozik a legnagyobb Fizikai elméket tömörítő csoport is. Einstein is ezen dolgozott..

Akkor a határtudományok miért bővülnek egyre nagyobb létszámmal? Mondhatnánk, hogy egyre több ismerettel rendelkezünk, így több területet kell vizsgálnunk, de szerintem ez a "Rossz logika". Pont rossz irányba megyünk. Nézd meg a vallások területét, kezdetben volt az "ige", és innen egyre bonyolultabb irányba haladva, ma már számtalan - egymásnak ellentmondó - vallás jött létre. Ugyanonnan indultak, vagy feltételezték az ige létezését. De mi az "ige"? Melyik az?

A természettudományokban kell lennie, egy közös nevezőnek. A keletkezés első pillanatára, annak okára, és céljára kell koncentrálniuk. Szerintem, nem ebbe az irányba mennek

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen jó gondolatokat vetsz fel, én is hasonlóan gondolom ezeket a dolgokat. Sokszor próbálom elképzelni, hogy milyen lehet egyszerre az összes természettudományt (gondolok itt: Biológia, Fizika, Kémia, Földrajz, Informatika) érteni, művelni, és egész egyszerűen akkora tudás birtokában lenni. Az ilyen ember a világot tökéletesen átlátó, hibátlan felfogással rendelkező lény lenne, mely képes lenne megérteni létezésének célját, kialakulásával kapcsolatos minden gátló és elősegítő tényezőt. Ez az ember Isten lenne. Mindent tudna, amit hétköznapi szóval isteni eredetűnek tekintünk. Az ilyen ember, ezáltal Isten is, minden emberben ott lakozik, csak senki sem képes minden természettudomány tudásanyagát birtokolni, megérteni és átlátni. Az út ide vezet, minden csak idő kérdése.